Proteinele asigura necesarul de aminoacizi, necesari cresterii tesuturilor si productiei de oua. Necesarul de proteie al prepelitelor, este influentat de continutul de energie metabolizabila si celelalte ingrediente folosite in dieta.
Studii recente arata ca un nivel de 24% proteine, este necesar in hrana starter a prepelitelor, procent care poate fi redus la 20%, din a treia saptamana de viata.
Proteina este cel mai scump nutrient inglobat in hrana prepelitelor si trebuie sa fie de buna calitate. Calitatea proteinelor este data de compozitia aminoacizilor din hrana si de digestibilitatea acestora de-a lungul tractului digestiv.
Aminoacizii sunt considerati caramizile din care sunt construite proteinele. Sunt in total 19 aminoacizi, necesari prepelitelor, din care 13 sunt considerati esentiali, deoarece ei nu pot fi produsi de organismul prepelitei si ca atare trebuie asigurati prin hrana, iar 6 sunt considerat neesentiali, deoarece pot fi sintetizati de organism si trebuie doar suplimentai prin hrana. Cei treisprezece aminoacizi esentiali sunt : arginina, cistina, histidina, isoleucocina, leucina, lisina, methionina, phenilalanina, threonina, thriptofan, tirosina si valina. Hrana administrata difera calitativ si cantitativ in ce priveste compozitia amnoacizilor.Hrana prepelitelor consta in principal din compusi vegetali.
Principalele plante utilizate sunt : porumbul, soia, sorgul, orezul, orzul si taratele de grau. Metionina si lisina sunt in general la nivele scazute in aceste componente vegetale. Proteinele de origine animala, ca faina de peste, faina de carne si de oase, etc. sunt surse bune de aminoacizi esentiali, dar sunt si generatori de boli (vezi boala vacii nebune) si de aceea au fost interzisi din alimentatia pasarilor !
Studii recente arata ca un nivel de 24% proteine, este necesar in hrana starter a prepelitelor, procent care poate fi redus la 20%, din a treia saptamana de viata.
Proteina este cel mai scump nutrient inglobat in hrana prepelitelor si trebuie sa fie de buna calitate. Calitatea proteinelor este data de compozitia aminoacizilor din hrana si de digestibilitatea acestora de-a lungul tractului digestiv.
Aminoacizii sunt considerati caramizile din care sunt construite proteinele. Sunt in total 19 aminoacizi, necesari prepelitelor, din care 13 sunt considerati esentiali, deoarece ei nu pot fi produsi de organismul prepelitei si ca atare trebuie asigurati prin hrana, iar 6 sunt considerat neesentiali, deoarece pot fi sintetizati de organism si trebuie doar suplimentai prin hrana. Cei treisprezece aminoacizi esentiali sunt : arginina, cistina, histidina, isoleucocina, leucina, lisina, methionina, phenilalanina, threonina, thriptofan, tirosina si valina. Hrana administrata difera calitativ si cantitativ in ce priveste compozitia amnoacizilor.Hrana prepelitelor consta in principal din compusi vegetali.
Principalele plante utilizate sunt : porumbul, soia, sorgul, orezul, orzul si taratele de grau. Metionina si lisina sunt in general la nivele scazute in aceste componente vegetale. Proteinele de origine animala, ca faina de peste, faina de carne si de oase, etc. sunt surse bune de aminoacizi esentiali, dar sunt si generatori de boli (vezi boala vacii nebune) si de aceea au fost interzisi din alimentatia pasarilor !
Mar Mai 06, 2014 12:28 am Scris de Mihai
» mesaj de bun venit
Mar Mai 06, 2014 12:24 am Scris de Mihai
» Craciun fericit
Vin Ian 18, 2013 11:23 am Scris de Sorina
» Deplumator
Vin Ian 18, 2013 11:21 am Scris de Sorina
» forum refacut
Mar Noi 20, 2012 12:53 pm Scris de Admin
» forum refacut
Mar Noi 20, 2012 12:52 pm Scris de Admin
» forum refacut
Mar Noi 20, 2012 12:45 pm Scris de Admin
» casa de paie
Lun Oct 22, 2012 12:11 pm Scris de sorin.surcel
» Cine? Cati? De unde suntem?
Dum Oct 21, 2012 4:18 am Scris de sorin.surcel